Hujung minggu pasti mahu dihabiskan bersama keluarga sama ada bersantai di rumah atau pun berjalan, melihat dan menikmati keindahan alam ciptaan Allah.. Betul tak? Atau pun yang muda-muda remaja ada yang keluar gossip-gossip dengan rakan sebaya..
Sambil-sambil gossip (yang berfaedah! sahaja - restriction di situ ya) mungkin boleh berkongsi resepi sama ada belajar dari buku atau berguru dengan ibu atau menuntut dari youtube. Apa-apa pun boleh asalkan kita mahu. Ada juga yang kreatif, improvise dari resipi yang asal pun menarik jugak.
Tapi masalahnya sekarang ni bukan hujung minggu la deyy.. Awak ni post entry yang kiv minggu lepas ke?? Ke bulan lepas ke tahun lepas?? Nak story hujung minggu post entry hujung minggu nanti la.<--- otak penulis bertingkah. ABAIKAN.
Tapi tak apalah kan. Untuk berkongsi, bila-bila pun boleh. Sharing is Caring.. Mari tengok gambar dulu. Resepi roti sardin. Mudah. Sesuai untuk adik-adik sekolah yang nak impress mak ayah dengan skill sepagi atau sepetang di dapur pada hujung minggu.
Roti Sardin cap Ayam |
Hidangan : 12-15 keping roti
Bahan-bahan :
1) Sardin cap Ayam (tin kecil - 230gm)
2) Roti (berkeping-keping)
3) 7 biji telur
4) 1 labu bawang besar - cincang molek
5) Garam secukup rasa
6) Lada hitam secukup rasa (lada hitam tumbuk sendiri lagi sedap rasanya)
7) Daun sup sesuka rasa
8) 3/4 cili padi - hiris halus
9) Minyak sedikit untuk menggoreng
Langkah demi langkah :
1) Buka tin sardin dengan bismillah dan sopan santun.
2) Keluarkan isi sardin, letak di dalam satu bekas.
3) Hancur lumatkan ikut sedap mata memandang.
4) Dalam bekas sardin tadi, pecahkan telur.
5) Pukul telur + garam + lada hitam. Gaul dengan sardin.
6) Masukkan bawang + cili + daun sup. Gaul lagi sopan santun.
7) Siap adunan sardin.
Okay, selepas ini ada 2 kaedah boleh cuba jaya. Ikut mana yang rasa senang la ya.
Kaedah 1
1) Celup roti dalam adunan sardin & kawan-kawan dan bakar dalam pan.
(Jangan lupa letak minyak sikit dalam pan)
2) Rasa nak bagi salut lagi roti, boleh tuang sikit adunan sardin tadi atas roti.
3) Balik-balikkan roti. Bakar sampai rasa-rasa garing.
4) Ulang langkah 1, 2 ,3 sehingga habis adunan.
5) Siap dan sedia dihidang bersama air teh.
Kaedah 2
1) Letakkan sedikit minyak dalam pan.
2) Ambil senduk comel dan sendukkan sedikit adunan tadi ke dalam pan.
3) Ambil sekeping roti, letak di atas adunan tadi. Biarkan seketika jangan sampai
terbakar.
terbakar.
4) Dalam masa yang sama, senduk lagi sedikit adunan sardin, tuang atas (belakang) roti.
(Paham ke idak? Boleh faham rasanya)
5) Balik-balikkan roti agar kedua-dua belah garing dan nampak bersalut dengan adunan.
6) Ulang langkah 1, 2, 3, 4 sehingga habis adunan.
7) Siap dan sedia dihidang bersama air teh limau.
Sharing is Caring :
- Roti tak perlu nampak terlalu bersalut dengan adunan.
- Tapi ikut suka rasa la.. (",)
- Andai pandai berjimat hidangan boleh up sampai 15-20 keping roti.
- Bilangan telur boleh dikurangkan ikut suka rasa.
- Boleh improvise..
*tambah cendawan kering (yang sudah direndam) atau cendawan butang yang dipotong
comel atau dihiris halus.
*etc
Sekian.. Satu lagi gambar untuk dikongsi..
Close-up Roti Sardin cap Ayam |
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment